top of page

De reden waarom je foto’s van jezelf niet mooi vindt

Oké oké, ik hoor je al denken: euhm, Sacha? Hoor jij ons niet te overladen met complimenten en ons te overtuigen om een shoot bij jou te boeken omdat wij prachtige goddesses zijn?


Ja, uiteraard. MAAR! Dat neemt niet weg dat elke keer wanneer ik je tijdens een shoot enthousiast een foto van jezelf laat zien, jouw eerste reactie vaak: ‘huh, ieuw!’ is. Insert instant teleurstelling langs mijn kant, want ik snap meestal niet waar jij het over hebt. Waar ik een prachtige stralende vrouw zie, zal jouw eerste reactie vaak eentje van afschuw of ongeloof zijn.


En dat zette mij aan het denken. Waarom reageer jij zo? Want ik ben ervan overtuigd dat ik jou prachtig op beeld heb kunnen vastleggen en je samen met mijn enthousiaste zelf een vreugdedansje zult doen voor a job well done. Groot is mijn teleurstelling dan ook als jij jezelf vollenbak afbreekt.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Wat ik geloof is dat jouw hersenen jou een loer lappen. Je ziet jezelf elke dag in de spiegel, maar ben je je er al eens actief bewust van geweest dat dat geen juiste presentatie is van de realiteit? Jij kent jouw gezicht waarschijnlijk vanbuiten en als je als je het talent van een meesterschilder had, zou je het waarschijnlijk uit je hoofd kunnen schilderen. Maar die weergave is niet hoe anderen jou zien… En oh ja, wist je trouwens dat als je een selfie van jezelf neemt met Instagram, deze foto automatisch gespiegeld wordt zodat jij jezelf ziet zoals je je in de spiegel ziet? Probeer het maar eens uit! Neem een foto via Instagram met je frontcamera en dan eentje met je frontcamera zelf.


Wanneer je dus een foto van jezelf ziet, zie je jezelf hoe anderen jou aanschouwen, ontspiegeld dus. ;) Omdat jij amper geconfronteerd wordt met die versie van jezelf, zal dit voor jou dus heel onwerkelijk aanvoelen. Je haar ligt langs de andere kant dan je gewoon bent, oneffenheden vallen harder op en damn, is je glimlach echt zo scheef? Daar komt nog eens bij dat als we onszelf in de spiegel zien, we onze innerlijke ijdeltuit graag bovenhalen. Je tuit je lippen, trekt je buik in en draait jezelf een kwartslag om jezelf van je beste kant te laten zien. Een foto is een supersnelle opname van een vaak onbewaakt moment. Wanneer je paradeert voor de spiegel, houd je nadien dat beeld van jezelf vast en schrik je dus wanneer een foto niet overeenkomt met dat beeld van jezelf. Ook al is dat vaak een heerlijk spontaan en intens moment waar het geluk en plezier vanaf spatten.


Ten slotte worden we gewoon niet zo vaak met foto’s van onszelf geconfronteerd, dus een realistische weerspiegeling van onszelf komen we niet vaak tegen (tenzij je professioneel model of acteur bent, of course). Dit werkt het ongemakkelijk gevoel van jezelf op beeld zien nog eens extra in de hand.

It’s all in your head, honey!

Gelukkig kan je deze glitch in je brein wel omzeilen met wat oefening. De gemakkelijkste manier om dit te doen? Verplicht jezelf eens om meteen 3 dingen op te noemen die je mooi vindt aan de foto, in plaats van je meteen op de onvolmaaktheden te focussen en jezelf neer te halen.


Gebeurt het wel eens dat je naar een foto van vroeger kijkt en denkt: wow, waarom was ik toen zo onzeker? Ik was een mokke! Maar weet je ook nog dat je op dat moment je gsm uit het raam wou smijten nadat je die tagnotificatie op Facebook opende? Exact…


Probeer te onthouden dat de enige persoon die jou afbreekt als ze naar een foto van jou kijkt, jijzelf bent. En dat jij ook de enige bent die zoveel negatieve dingen te zeggen heeft over jou. Kijk eens naar een fantastische foto van je beste vriendin en leg dezelfde mildheid aan de dag voor een foto van jezelf als je voor haar zou doen. Want zij kijkt met dezelfde liefde naar die beelden van jou.


En jij, jij bent die (zelf)liefde meer dan waard.


Liefs, Sacha

Comments


bottom of page